Spórolási tippek: így takarékoskodj az árammal

Spórolási tippek: így takarékoskodj az árammal
Azon tűnődsz, hogy hogyan lehetne karcsúbb az áramszámla? Sok kicsi sokra megy, ha minden részletre figyelsz és tudatos vagy, akkor rengeteg energiát meg tudsz takarítani! Az ebben a cikkben ismertetett spórolási tippek a segítségedre lesznek!

1. Cserélj le minden égőt LED-re!

Tudtad, hogy a LED izzók a hagyományos izzókkal összehasonlítva azonos fényerő esetében 7x kevesebb energiát fogyasztanak? Előnyük a hosszú élettartam, ezzel még gazdaságosabbá válnak és ritkábban kell cserélni őket.

1300 lumen fényerő esetében például egy klasszikus izzó 100, egy halogén 70, egy LED-izzó pedig csupán 15 Wattot fogyaszt. Ez rengeteget számít az energiatakarékosság szempontjából!

Habár a LED izzók beszerzési ára magasabb az átlagnál, még így is sokkal takarékosabbak. Napi 4 óra üzemelés mellett 518 Ft/évre jön ki egy ilyen égő költsége, szemben egy klasszikus izzóéval, amely 3456 Ft, míg a halogén 2340 Ft. 

A matek pedig akkor jön ki igazán, ha az egész házban lecseréled az izzókat. Érdemes átgondolni, nem igaz? Nézz szét a LED izzóink között, rendelj házhoz, és napokon belül energiatakarékos lesz otthonod világítása!

2. ECO funkció használata a háztartásigépeken 

A második spórolási tipp szintén pofonegyszerű. Ha eddig nem tetted, most kezdj el figyelni az ECO programra a háztartási eszközeiden. Mosogatógép, mosógép, sőt, légkondi és hűtő esetében is nagyon sokat segít az ECO mód használata: így sokkal kevesebbet fogyaszt a gép!

A legtöbb mosogatógépen például az ECO mód a leghosszabb időtartamú, ugyanakkor a legolcsóbb mosogatást jelenti. Pont azért, mert a hosszú áztatással éri el a gép, hogy tisztábbak legyenek az edények. 

ECO mosásban annyi vizet szokott használni egy átlag mosogatógép, mint a 30 perces gyorstisztítási programmal, csak éppen kevesebb víz felhasználásával sokkal alaposabban tisztít, tehát az erősen szennyezett edényeket az ECO funkcióval tudod tisztára mosni. Persze a mindennapi tisztítás vagy az intenzív tisztítás program is alaposan mosogat, csak épp az ECO módban elfogyasztott 9 liter víz helyett 12-17 liter víz folyik el egyetlen alkalommal. 

Amíg egy ciklus, azaz egy kör mosogatás energiafogyasztása 1-1,3 KW szokott lenni, ECO módban csupán 0,6 KW energiáról beszélünk

Ha a napi mosogatásaid során a gyors mód és az ECO mód használatára koncentrálsz, és csak extrém esetben választasz gazdaságtalan programot - mint például a kristálypoharakra szabott mód - akkor az áramfogyasztásod sokkal, de sokkal kevesebb lesz.

Ha minden háztartási gép ECO módja 45-50%-al kevesebb áramot fogyaszt, és a háztartási gépeid teszik ki a fogyasztásod felét, akkor 25%-al csökkenhet az energiafogyasztásod, ha odafigyelsz

3. Energiacímkék: az alacsony áramfogyasztás kulcsa

Egy olyan spórolási tipp következik, amit valószínűleg már te is hallottál, de nem lehet elégszer elmondani...

Figyelj oda az energiacímkékre, mikor háztartási gépet vásárolsz! Az új besorolás alapján A-G-ig terjedő skálából választhatsz. Ne ijedj meg a B, C jelöléstől sem, mert ezek a korábbi energiabesorolási rendszer A+ és A++ minősítését jelentik jelenleg; ezek fogyasztása pedig még mindig nagyon alacsony. C-nél rosszabb besorolású géppel viszont már nem lesz gazdaságos az áramfogyasztásod. 

 

+1 spórolási tipp: Időzítők használata

Az áramfogyasztást nem csak akkor csökkentheted, ha jobb besorolású gépeket használsz ECO módban. A józan ész is sokat számít: azok a gépek, melyekre nincsen épp szükséged, ne legyenek bekapcsolva, ne fogyasszák az energiát.

Ha az energiatakarékosság elvét követjük, nem csak annyi a dolgunk, hogy lekapcsoljuk a lámpát, ha elmegyünk otthonról, vagy ha nem vagyunk a szobában. Hanem arról is, hogy bizonyos gépeket akár időzítővel is használhatunk, hogy csak akkor dolgozzanak, amikor szükség van rájuk.  Ilyen például a ventilátor és a légkondicionáló.

Ha a cél az alacsony áramszámla az okosotthon rendszer is rengeteget segíthet. A napsütésre nyíló elektromos napellenző nem csak a kényelmet szolgálja. Bizonyos esetekben 10 fok hőmérséklet különbséget is jelenthet az árnyékolás, ezzel a légkondit mentheted fel az energiafogyasztás alól. Szóval, érdemes mindent kiszámolni, átgondolni.

Ha alkalmazod ezeket a spórolási tippeket, éves szinten akár egy hosszú hétvégés nyaralás árát is megtakaríthatod.  

Valamelyik elektromos eszközöd új alkatrészre szorul? Nézz szét nálunk! További hasznos tanácsokért pedig kövesd blogunkat és Facebook oldalunkat!