Klímatisztítás otthon: Egyszerű tippek és trükkök

Klímatisztítás otthon: Egyszerű tippek és trükkök

Ha itt a nyári forróság, eljön  a klíma beüzemelésének az ideje. De van még előtte egy fontos teendőd! Cikkünkben elmondjuk, hogy miért fontos a klímatiszítás és prakikus tippeket adunk a hatékony karbantartáshoz, hogy készüléked mindig optimálian működjön.

 

Miért kihagyhatatlan a klímatisztítás?

Ma már szinte lehetetlen klíma nélkül átvészelni a nyári forróságot. Ez egy szuper találmány, amivel a beltereket kellemes hőmérsékletűvé tudjuk varázsolni, amikor odakint tombol a hőség.

Még mielőtt a berendezést bekapcsolnád, kötelező lépés a klímatisztítás. Erre azért van szükség, mert működés közben a klíma komoly mennyiségű szennyeződést szed össze.

A levegőből kiszűrt anyagok megtelepednek a beltéri egység szűrőrendszerében, és idővel penésztelepek, baktériumtelepek és gombatelepek képződnek. Ezek aztán bekerülnek a beltérbe fújt hideg levegőbe, és az emberi tüdőbe jutva betegségeket okozhatnak vagy allergiás tüneteket idézhetnek elő. Ráadásul azoknak a klímáknak az élettartama is megrövidül, amelyek nincsenek rendszeresen tisztítva és karbantartva.

Te is nekiállhatsz a klíma kitisztításának. Jó már az elején tisztázni - mert sokan nem gondolnak rá-, hogy nem csak a beltéri egységet, hanem a kültéri egységet is meg kell tisztítani! Ez utóbbit viszont nem szabad szétszerelni!

 

A klímatisztítás lépései

Számíts rá, hogy a klímatisztító szereknek erős illatuk van. Még mielőtt belefogsz, javasoljuk, hogy nyisd ki az ablakot, hogy szellőzzön a szoba, az élelmiszereket pedig zárd el!

1. Első lépésként fontos, hogy áramtalanítsd a berendezést! Kapcsold ki, állítsd le a klímát, majd húzd ki az áramforrásból!

2. Ami mindenképpen kelleni fog az egy klímatisztító spray vagy más típusú klímatisztító folyadék. A klímatisztítás habbal is lehetséges. Vedd ki a beltéri egység porszűrőjét, és fújd be a mögötte található hűtőbordát. Körülbelül fél órára hagyd rajta a szert, hogy ki tudja fejteni a hatását.

3. A porszűrőt ez idő alatt mosd át szappanos vízzel, és hagyd, hogy teljesen megszáradjon! Ezzel még nem ért véget  a klímatisztítás, hiszen a külső egységet is ki kell takarítanod.

4. Ami a külső egységet illeti: a fal felőli részt amennyire csak lehet porszívózd ki! Az érzékeny elektronika miatt a kültéri egységet veszélyes és ezért szigorúan tilos szétszedni! Ha problémát észlelsz itt, inkább fordulj szakemberhez!

5. Mindezek után következhet az utolsó, de annál lényegesebb lépés: a klíma fertőtlenítése! Fontos, hogy kizárólag erre a célra gyártott biocid-virucid hatású klímatisztító spray-t vagy esetleg más állagú klíma fertőtlenítő készítményt használj!

Extra Orczy TIPP: klímatisztító zsák segítségével pofonegyszerű a művelet. Csupán annyit kell tenned, hogy ezzel letakarod a berendezést, majd egy erősebb vízsugárral kitisztítod.

Ha mindennel végeztél, még egy alapos szellőztetést mindenképpen iktasd be!

 

Útravaló

A klímatisztítás egy kihagyhatatlan teendő, hiszen így megakadályozhatod, hogy a különböző mikroorganizmusok elszaporodjanak a berendezés belsejében, és aztán gondokat okozzanak. A tiszta klíma hatékonyabban és biztonságosabban működik, hosszabb az élettartama, és nem fog allergiás vagy asztmás reakciót kiváltani működés közben.

A klímatisztítás csak profi szerekkel lehetséges! Nálunk beszerezheted a szükséges termékeket: csak kattints ide, és máris rendelhetsz akár citrom illatú változatot is! Ha pedig cserélni kell valamelyik alkatrészt, itt biztos megtalálod azt, amelyikre szükséged lesz!Tetszett a bejegyzés? Akkor lájkold Facebook-oldalunkat is, ahol rendszeresen megosztunk ehhez hasonló, hasznos tippeket és információkat!

Amennyiben háztartási gép alkatrészre van szükséged, jusson eszedbe az orczy.com! Rengeteg alkatrészt kínálunk raktárról és a beazonosításban is segítünk!

Tartalomhoz tartozó címkék: klíma