A klíma tisztítása: ezért hatalmas baki, ha kihagyod!

A klíma tisztítása: ezért hatalmas baki, ha kihagyod!

A klíma tisztítása sokak szemében nem élvez túl nagy proritást. Beszereltük, probléma megoldva, a karbantartás szükségességéről szóló intelem pedig csak üres duma, amit a szerelők találtak ki azért, hogy megéljenek. Vajon tényleg így van? Most kiderítjük az igazságot! 

 

A klíma működése röviden

A klíma zárt rendszerben lévő hűtőközeggel működik. A nyomáskülönbséget és a hőmérsékleti különbséget használja fel hűtésre vagy fűtésre. A beltéri egység pára formájában szívja be a nedvességet, mely a kültéri egységből cseppfolyósan távozik. Ezért a levegőben lévő nedvesség a klímába kerül, ez pedig lehetőséget nyújt a gombásodásra, és a különböző vírusok és baktériumok szaporodására. Főleg, ha ez a nedvesség még porral és más szennyeződésekkel is érintkezik. Erre a problémára csak a klíma tisztítása nyújthat megoldást!

A készülék hőleadó felületén található lamellákkal működik, ezek a kültéri egységen vannak. A kültéri egység ventillátorainak a feladata (hűtés esetében) a lakásból kivont hő eltávolítása, mely a lamellákon keresztül történik. Nagyon leegyszerűsítve így néz ki a klíma működése, de a lényeg a következő: hűtéskor a lakás belső hőmérsékletét csökkenti a klíma azzal, hogy a belső hőmennyiséget kivezeti. 

Miért fontos a klíma tisztítása?

A klíma tisztítása épp a működésének alapelve miatt válik szükségessé. Pára formájában vonja el a nedvességet, melyet cseppfolyósít, táptalajt szolgáltatva a kórokozóknak.

Nyomós ok: az egészséged

A légkondicionálóban, annak beltéri egységében a por és a víz találkozásának köszönhetően komoly baktériumtenyészet, na meg penész alakulhat ki. A legfontosabb, amit tudnod kell, hogy bizonyos penészfajok mérgező anyagokat bocsátanak a levegőbe, ráadásul a légkondicionálók beltéri egysége még keringeti is a levegőt, ezért gyorsítja ezeknek a toxikus anyagoknak a terjedését.

Vannak olyan penészfajok, melyek kifejezetten veszélyesek, mivel az általuk kiváltott allergiás reakciók komoly gondot okozhatnak. Akár asztmára is hajlamosíthatják az arra érzékenyeket, például a gyerekeket. Sokan úgy gondolják, hogy nincsenek ilyen veszélyben, mert az otthonuk nem nedves, nem penészesek a falak. Azonban a légkondi tisztításáról megfeledkeznek, és ezzel komoly egészségügyi kockázatot vállalnak.

Számos egészségkárosító szerves vegyületnek még csak szaga sincs. Több, mint 100 000 penészgomba faj létezik, ezek között vannak veszélyesek és szagtalanok is, és olykor átfedés is van a két csoport között. Azaz, ne kockáztass!

Csak a tiszta klíma működik gazdaságosan!

A klíma működése szempontjából is lényeges a karbantartás. Ugyanis a már említett lamellák például nehezíthetik a levegő áramlását, ha nagyon sok kosz gyűlik össze rajtuk. Így csökken a légkondicionáló teljesítménye. Ez természetesen az áramfogyasztásra is kihat, hiszen ha akadályoztatva van a levegő keringése, több energiát kell mozgósítania a készüléknek.

A meghibásodás elkerülése

A klímaberendezés rendszeres tisztításával a készülék meghibásodását is megelőzheted.

Ráadásul, ha a berendezés folyamatosan megkímélt állapotban van, akkor nyilvánvalóan lassabban fog elhasználódni. 

Ezért a hosszú távú, gazdaságos működés feltételeként tekinthetünk a klíma rendszeres tisztítására. 

Általában a garancia megőrzésének feltétele a megfelelően ütemezett klímatisztítás. A 12 hónapon túli jótállás, vagyis a plusz 1-5 éves garancia esetében gyakran elvárás az, hogy minden évben meglegyen a szakember által igazolt megfelelő gyakoriságú és mélységű karbantartás.

Milyen gyakran csináld? 

Legalább évente egyszer meg kell tisztítani a gépet. De ha hűtő-fűtő klíma berendezésed van, akkor érdemes lehet évente kétszer, például tavasszal és ősszel, az intenzív használatot megelőző időszakokban.

A klímatisztítás kellékei nálunk is elérhetőek. Ilyen például a nélkülözhetetlen klímatisztító spray és a praktikus klíma mosózsák.

Ha szerelőként látogattál az oldalunkra, neked már nem kell elmagyaráznunk, hogy miért elengedhetetlen a klíma tisztítása. Viszont a szereléshez szükséged lesz minőségi alkatrészekre és kiegészítőkre, amiket egyszerűen be tudsz szerezni tőlünk.

Ilyenek például a klímatartó konzol, a különböző típusú szelepek, vagy a klímakondenzvíz elvezető cső és az ehhez szükséges toldóelemek. 

Szervízpartnereink ezen a linken az egyik legnépszerűbb klímatartó konzolunkból 100 db rendelése esetén 36% kedvezményt kapnak. Ha eddig még nem tetted meg, akkor itt tudsz regisztrálni. 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen megosztunk ehhez hasonló hasznos tippeket és információkat!