A hűtő tisztítása, karbantartása – Ne hagyd ki ezeket a lépéseket!

A hűtő tisztítása, karbantartása – Ne hagyd ki ezeket a lépéseket!

A hűtő tisztítása és más fontos karbantartási lépések is szükségesek ahhoz, hogy a gép hosszú távon optimálisan működjön.

Nézzük meg, hogy mire kell odafigyelni, ha a házimunka folyamán a hűtőgép gondozására kerül sor!

 

 

 

A hűtőszekrény hőleadásának biztosítása

A hűtő megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy az üzemelés közben keletkező hő távozni tudjon. Két dolgot tehetsz annak érdekében, hogy ezt biztosítani tudd:

1. Rendszeresen tisztítsd meg a kondenzátorrácsot! 

A hűtőrács feladata, hogy a hűtés során keletkezett hőt elvezesse. Ha a kondenzátor a berendezés hátulján található, a rács nagyon könnyen porosodik. Ezért évente kétszer-háromszor portalanítani kell.

2. Biztosítsd a hűtő körül a levegő szabad áramlását!

Egyetlen hűtőt sem szabad teljesen a falhoz tolni! A hőleadáshoz szükség van arra, hogy a levegő szabadon áramolhasson. Ha ez akadályozva van, az előbb-utóbb hibához fog vezetni. Mindig legyen egy kevés hely a hűtőszekrény mögött, és lehetőleg mellette is!

Arról, hogy hogyan helyezd el a hűtődet a konyhában, ITT írtunk bővebben.

 

A hűtőgép tisztítása 

A hűtő tisztítása egy olyan nélkülözetetlen karbantartási lépés, amit rendszeresen el kell végezned!

Ehhez az alábbiakat kell mindig szem előtt tartanod:

  • Kívül-belül takarítsd rendszeresen a hűtőgépet!

Ne csak azok a helyek legyenek tiszták, ahol az ételeket tartod! Alapos takarítással jelentősen csökkentheted annak az esélyét, hogy az optimális működést biztosít alkatrészekre por vagy egyéb szennyeződés kerüljön.

  • Ne hagyj romlott ételt a hűtőszekrényben!

A romlott élelmiszerek penészednek, gombásodnak, sőt akár káros gázokat bocsáthatak ki. Ezek mind nagyon veszélyesek. Ne várd meg, amíg már szaga is van a lejárt, megromlott ételeknek, minél gyakrabban selejtezd ki az ehetetlenné vált „finomságokat”!

  • A hűtő tisztítása az arra való tisztítószerekkel történjen!

Bizonyos kemikáliák és vegyszerek nem kerülhetnek a hűtő légterébe. Használj olyan termékeket, amiket kifejezetten a hűtőszekrény tisztítására találtak ki. (Ide kattintva láthatsz ilyeneket!)

 

Jól záródó hűtőajtó

A hűtőszekrény tisztítása mellett időnként teszteld, hogy jól zár-e a gép ajtaja! Több szempontból is problémás, ha a hideg kiszökik a a hűtőből. Az ajtó záródásának ellenőrzésére van egy egyszerű módszer:

TIPP! Helyezz egy papírlapot a hűtő ajtajához, és zárd rá az ajtót! - Ha a papír a helyén marad, nem csúszik lejjebb vagy nem esik le, akkor jól záródik az ajtó. Tökéletesen biztosra akarsz menni? Végezd el több helyen is a tesztet! 

Ha úgy ítéled meg, hogy nem tökéletes a záródás, akkor két módszert is ki tudsz próbálni, hogy orvosold a problémát

1. Húzd meg a forgópánt csavarjait!

Könnyen lehet, hogy csak néhány kilazult csavar, esetleg egy tönkrement zsanér okozza a problémát. Utóbbi esetben egy csere is megoldhatja a gondokat.

2. Cseréld le az ajtóumit!

Egy jó tanács: a hűtő tisztítása során a tömítésre is fordíts figyelmet, amit szerencsés esetben elegendő egy nedves ronggyal áttörölnöd. Ha a gép ajtaján lévő hűtő ajtógumi elgyengült, elszakadt, levált, akkor szintén nem fog jól záródni az ajtó

Egy egyszerű cserével azonban ismét tökéletes lehet a zárás - itt találsz újat! Az ajtógumiknál különböző profilok vannak, ezért nem elég csak egy méret szerint keresni: bátran kérd segítségünket az azonosításhoz!

Végül, de nem utolsósorban: amire érdemes figyelni, ha el akarod kerülni, hogy ismét a rosszul záródó ajtó okozzon fejfájást:

  • Ne csapd be soha a hűtőajtót!
  • Ne terheld túl az ajtó tárolórekeszeit!

 

A hűtő leolvasztása

Mindenki tudja, milyen fontos, mégis kevesen foglalkoznak vele: ez a hűtő leolvasztása. A fagyasztók, mélyhűtők rendszeresen jegesednek, de maguk a hűtők is hajlamosak rá. A jegesedés oka többnyire a sűrű ajtónyitás: a pára ilyenkor lecsapódik és megfagy. 

Ha a hűtő hosszú ideig ilyen állapotban marad, az a működését is veszélyeztetheti, de legalábbis csökkenti a hatásfokát, miközben növeli az energiafelhasználást.

Íme néhány tanács, amiket érdemes megfogadnod a hűtőszekrény leolvasztása során:

  • Mindig pakold ki a hűtő és a fagyasztó tartalmát!

Arról se feledkezz meg, hogy az ételek a leolvasztás ideje alatt is megfelelő hőmérsékleten legyenek. Használhatsz hűtőtáskát, vagy télen kihelyezheted őket az erkélyre vagy a teraszra.

  • Készülj fel rá, hogy a leolvadó jégből víz lesz!

Szükséged lesz tálra, amiben összegyűlhet a víz, illetve rongyokra, törölközőkre, amikkel fel tudod törölni a padlón kialakuló kisebb-nagyobb tócsákat.

  • Hagyd nyitva a hűtőgép ajtaját!

A leolvadás jóval gyorsabb lesz, ha nyitva van a hűtőajtó. Ráadásul ez remek alkalom arra is, hogy kicsit kiszellőzzön a hűtő belseje.

  • Ne kapard a jeget!

Logikusnak tűnhet kapargatni a jeget – főleg a fagyasztóban –, de akár komoly kárt okozhat, például az, ha véletlenül megsérted a mélyhűtő bevonatát. Úgyhogy inkább legyél türelmes, és várd ki, hogy magától leolvadjon a jég!

  • Mielőtt visszateszed az ételeket, töröld szárazra a hűtő belsejét!

Azzal, hogy szárazra törlöd a belteret, és az ételek csomagolását is, biztosíthatod, hogy minél később kelljen ismét sort keríteni a leolvasztásra. Minél kevesebb a nedvesség a hűtőben, annál lassabban és később indul meg a jegesedés

 

Ebben a cikkben további tippeket adunk ahhoz, hogy a hűtőd valóban energiatakarékos legyen!

A hűtő tisztítása és karbantartása nem bonyolult feladat, de időt kell rá szánnod. És akármilyen hibát észlelsz, azt érdemes minél előbb orvosolni! Ide kattintva beszerezhetsz bármilyen alkatrészt, ha valamiből újra van szükséged! Legyen szó akár egy fiók pótlásáról, egy új fogantyúról, vagy bármi másról, nálunk megtalálod, amit keresel!


 
Tartalomhoz tartozó címkék: hűtő